nightmare

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Rovnošaty aj u nás?

rovnošaty uniformy školstvo vzdelávanie

Od septembra naši susedia Poliaci zavedú povinné rovnošaty na štátnych základných a stredných školách. Bol to prvý krok v reforme školstva pod taktovkou nového poľského ministra školstva Giertycha. Malo by to podľa neho viesť k zlepšeniu disciplíny a odstrániť sociálne rozdiely medzi žiakmi.

Zoberiem si od nich blízkej budúcnosti príklad? Aj naše ministerstvo školstva pristúpi na tento systém, ktorý existuje v mnohých afrických krajinách, ale i v Anglicku, Japonsku a Austrálii?

Po odstránení Berlínskeho múra a rozvojom súkromného podnikania vznikli finančné rozdiely medzi obyvateľmi aj na Slovensku. Je však otázne, či by rovnošaty zrovnoprávnili bohaté a chudobné deti. Neznamenalo by toto riešenie, iba ďalšie zaťaženie pre mnohodetné rodiny?

Zvyčajne má totiž každá škola inú rovnošatu. Rozdiely sú vo farbe, vzore, emblémoch, nápisoch, materiáli, dĺžke nohavíc a sukní, v počte kusov tvoriacich komplet. Znamenalo by to vyrábať pre každú školu niekoľko stoviek kusov oblečenia z rovnakého materiálu. Koľko by to asi u nás stálo? Poltopánky, čižmy, prezuvky, cvičky, sako, niekoľko košieľ, sukní alebo nohavíc, cvičiaci úbor, kravata, možno čiapka, šál, či iný doplnok. Skúste odhadnúť cenu... Každé dieťa alebo teenager má iné rozmery, čo by navyše znamenalo šitie na mieru. Inými slovami luxusný odev.

Pre mnohé krajiny sú školské uniformy tradíciou, v iných na začiatku vypomáhal štát. Pravdou však je, že napríklad v Japonsku stojí školská uniforma polovicu minimálneho platu a to hovoríme iba o jednom komplete. (Mnohodetné rodiny pravdepodobne mesiace nejedia alebo mladší súrodenci chodia v spodnej bielizni :P.)

Riešenie sú dotácie. V prvých rokoch sú samozrejmé, ale čo potom?

Navyše sa hovorilo o stieraní rozdielov. Nikto však netvrdil, že rovnošaty sa nemôžu dediť po starších súrodencoch rovnako ako iné oblečenie alebo kúpiť z druhej ruky. Dievčenské a chlapčenské komplety sa navyše zväčša líšia.

Takže, čo sa tým vyrieši? Ako pomôže rovnošata k disciplíne alebo lepším študijným výsledkom? Znižuje napríklad v Anglicku počet šikanovaných žiakov? Nepodkope dievčatám donútené nosenie sukní v 21. storočí sebavedomie?  


úvahy | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014