nightmare

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Havrania brána

kniha recenzia rozbor anton horowitz havrania brána matt literatúra detská

Začiatkom tohto roka vyšlo vo vydavateľstve Slovart už tretie dielo britského spisovateľa Antonyho Horowitza v slovenskom jazyku. Nesie názov „Havrania brána“ a je určená hlavne súčasnej pubertálnej generácii.

Autor už svojim mladým obdivovateľom i u nás na Slovensku dokázal, že  detská duša mu vôbec nie je cudzia. Najprv nás prekvapil titulmi Stormbreaker a Poin Blank, kde sa stretneme s Alexom Riderom, teenagerským špiónom v službách jeho veličenstva. No, tentokrát načrel do trošku iného súdka, alebo skôr čarodejného kotla.

Štrnásťročný Matt, ktorý je hlavnou postavou, sa zdá byť jeden z najsmoliarskejších ľudí na svete. Po smrti rodičov ho zverili do opatery pani Davisovej, nevlastnej sestry jeho mamy. Chlapec jej je ako vred na zadku, ktorého sa nemožno zbaviť. Matt sa s pochybným priateľom Kelvinom zapletie do lúpeže v sklade. Kelvin pobodá strážneho a potom sa strhne lavína nekontrolovateľných udalostí. Zatknutie, vypočúvanie, krivá výpoveď kamaráta, poľahčujúce okolnosti a nakoniec verdikt. Dostane na výber, buď pôjde do nápravného ústavu, alebo ho zveria projektu SVIT. Organizácia sústreďuje ľudí z anglického vidieka ochotných postarať sa o problémové deti ďaleko od nepriaznivých vplyvov veľkomesta.

Matthew sa tak dostáva snáď na najzabudnutejšie miesto pod slnkom, do domu pani Deverillovej. Život bez internetu, televízora a iných vymožeností by sa mu nezdal až takým hrozným trestom, pokiaľ by sa jeho opatrovateľka nesprávala sťa ježibaba z Janíčka a Marienky. Chlapec však s prekvapením zisťuje, že bosorky pravdepodobne neexistovali iba v rozprávkach, ale jedna si ho asi vzala pod strechu. Ocitne sa nakoniec aj on na pekáči, alebo možno ešte niečo horšie? Jedno však vie naisto, pani Devillerová sa z neho nechystá spraviť svojho čarodejníckeho učňa. Musí sa od nej dostať čo najďalej. No, zdá sa, že to nebude ľahké. Cesta z jej pozemku ho totiž vracia stále späť, takže nemôže utiecť. Navyše ho stráži nesmrteľná mačka a všetci ľudia ochotní mu pomôcť umierajú za veľmi podivuhodných okolností. Začína ho pohlcovať panika. O čo vlastne ide? Prečo si vybrala práve jeho a načo? Čím viac toho zisťuje, tým viac mu všetko pripadá ako zlý sen. Zdá sa totiž, že on sám je kľúčom k privodeniu Apokalypsy.

Mladý čitateľ jednoducho musí podľahnúť čaru strhujúceho príbehu. Horowitz je majstrom svojho remesla, pretože vám nedá vydýchnuť a až do úplného konca môžete očakávať nervydrasajúce napätie.

 

 

                                                                                                      Nightmare


Knihy | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014